Plăcintă din pâine țărănească

Pâinea este un sanctuar pentru români. La fel ca în multe dintre țările mediteraneene, pâinea este servită cu majoritatea preparatelor, în special la țară. Din păcate, calitatea pâinii din ziua de astăzi nu poate fi comparată cu cea din trecut. Pâinea vândută cu 1 Leu, ce se regăsește în majoritatea magazinelor, este făcută din făină de joasă calitate și conține nenumărate chimicale și agenți de conservare.
Generația în vârstă de 40 de ani își aduce încă aminte timpurile în care se stătea ore în șir la coadă pentru pâine caldă. Din fericire această experiență nu se va mai repeta însă paleta felurilor de pâine era largă: “Pâine rotundă”, “Franzelă”, “Japoneză”, etc. Exista pâine gustoasă în diferite forme, produse de marile fabrici ce aveau denumiri ca de ex. “Cuptorul de aur”.
Fiecare regiune a României deține propria tradiție a panificației. Unele regiuni transilvănene sunt faimoase pentru “Pâinea cu cartofi”, ce poate cântări mult peste 1 kg dar care rămâne gustoasă și se poate mânca timp de 5 zile. “Pita de Pecica”, o pâine din regiunea Aradului era transportată zilnic cu elicopterul spre capitală și ajungea pe masa fostului dictator Nicolae Ceaușescu, care aprecia această pâine în special.
Fiecare sat deținea propria moară unde locuitorii își aduceau grânele spre a face făină. Plimbați-vă prin piețele Bucureștiului, cu siguranță veți găsi încă de cumpărat făină de moară.
Astăzi voi pregăti o pâine simplă, umplută cu carne și legume. Nu trebuie să urmați rețeta 100%. Fiți creativi și utilizați ce vă place. Dar vă sfătuiesc să folosiți carne provenită din ferme și legume din grădină sau de la mici producători.

Ingrediente
500g făină de moară (o puteți găsi la piețele locale sau făină albă 650
2 lingurițe sare
jumătate cub de drojdie proaspătă
2 lingurițe zahăr brun
2 linguri ulei de măsline
250-300 ml apă
ulei vegetal
3 linguri de lapte
1 morcov
1 bucată de țelină
1 bucată piept de pui
1 ceapă
1 cățel de usturoi
ghimbir și mirodenii
1 ou
Cum se prepară
Încingeți o tigaie la foc mediu spre tare și puneți mirodeniile, ghimbirul tăiat fin, ceapa tăiată julienne și usturoiul. Adăugați pieptul de pui tăiat fâșii și prăjiți până când ajunge la culoarea aurie. Puneți totul pe o farfurie și lăsați să se răcească.
Încingeți din nou tigaia cu 2 linguri de ulei de măsline, și adăugați legumele tăiate. Prăjiți legumele până la jumătate, să rămână crocante, adăugați puiul și mirodeniile. Amestecați totul împreună și apoi dați deoparte sa se răcească.
Încălziți cuptorul la 200 C. Într-o tavă puneți hârtie de copt.
Într-un bol cerneți făina, faceți o gaură în mijloc, puneți 2 lingurițe de sare, 2 lingurițe zahăr brun, 2 linguri de ulei de măsline și drojdia. Începeți să adăugați apa caldă, lucrând din mijlocul aluatului.
Frământați până când aluatul nu se mai lipește de mâini, 10 min. la mână sau 5 min. în robot.
Formați o bilă din aluat. Tăiați bila în 4 și formați 4 bile. Întindeți fiecare bilă cu sucitorul în așa fel încât aluatul să aibă formă rotundă.
Adăugați amestecul de legume cu pui în mijlocul fiecărei părți de aluat, ungeți marginile cu un ou bătut și împăturiți în jumătate, apăsați marginile pentru a închide aluatul.
Dați cu ulei o folie alimentară și acoperiți fiecare plăcintă. Lăsați să crească într-un loc cald până când își dublează volumul.
Luați folia alimentară, ungeți cu lapte partea de deasupra și dați la cuptor.
Pe o tavă mai jos aruncați câteva cuburi de gheață sau apă foarte rece. Acest lucru ajută pâinea să crească și să formeze o crustă frumoasă la exterior.
Coaceți până devine aurie.
Puteți servi cu salată de grădină sau cu cartofi la cuptor.
Poftă bună!