Papanași – Cel mai faimos desert al României

Este întotdeauna o plăcere să observi reacția unui expat sau a unui turist după ce comandă pentru prima dată papanași – această uriașă gogoașă a munților Carpați, aproape imposibil de terminat din farfurie după un prânz deja copios.
Papanași – o acumulare de calorii – este nucleul tuturor deserturilor în România, un aluat prăjit, umplut cu brânză de vaci, peste care se toarnă dulceață și smântână fermentată.
Cuvântul papanași provine probabil din latinul papa or pappa, un cuvânt onomatopeic utilizat de copii pentru mâncare. Această gogoașă cu brânză își are originile undeva în imperiul Austro-Ungar și a fost adaptat în regiunea Moldovei. Caracteristica acestuia este bucata de aluat în formă de sferă plasată deasupra gogoșii, ca o căciulă. Atingerea smântânii și gustul fructat al dulceții face ca papanașii să fie o adevărată surpriză culinară.
Din păcate, majoritatea restaurantelor folosesc un aluat în care se pune prea multă făină ceea ce face ca papanașii să devină prea uleioși în timpul prăjirii. Cantitatea trece înaintea calității.
Secretul unor papanași buni constă în densitatea adecvată a aluatului, care depinde foarte mult de calitatea brânzei și, nu în ultimul rând, de o smântână de calitate.

Voi pregăti o rețetă de papanași apropiată de cea originală. Folosesc brânză și smântână preparată de producători locali și dulceață de casă.

Ingrediente

300 g urdă sau brânză de vaci
2 ouă de țară
3 linguri de făină sau 2 linguri făină și 1 lingură griș
sare
1 linguriță bicarbonat
coajă de lămâie și portocală
smântână
dulceață de orice fel – după gust – eu am folosit dulceață de casă din fructe de soc cu Fetească Neagră
Mod de preparare
(1) Amestecați într-un bol brânza, gălbenușurile, făina, sarea și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie sau portocală.
(2) Bateți albușurile spumă și încorporați-le în amestecul de brânză. Aluatul trebuie să fie ușor de lucrat, nu foarte lipicios.
(3) Înfierbântați o cantitate mare de ulei. (nu utilizați uleiul pe care l-ați folosit pentru alte preparate!)
(4) Formați bile mici de aluat, cât să intre în palmă. Faceți o gaură la mijloc și presărați puțină făină. Lărgiți cu grijă gaura din centru. Rulați bile mici de aluat, puțin mai mari decât centrul gogoșilor, pentru a le putea pune peste gogoși la sfârșit.
(5) Prăjiți în ulei încins pe ambele părți până gogoșile capătă o culoare aurie. Uleiul trebuie să aibă o temperatură ridicată – nu prea încins, altfel papanașii se vor arde la suprafață și vor rămâne necopți în interior.
(6) Prezentare: puneți papanașii pe un platou, umpleți centrul cu smântână, adăugați deasupra dulceață. Deasupra adăugați bila de aluat. Puteți pune peste un pic de smântână și dulceață și o frunză de mentă. Serviți imediat!
Poftă bună!