Martie este o lună importantă pentru tradițiile românești. Martie marchează începutul primăverii și al sezonului agricol. Oamenii își curăță casele și dau foc gunoaielor iernii în grădină.
Cu mult înainte de a sărbători Ziua Internațională a Femeii, 8 martie era ziua de pregătire a mucenicilor ce se sărbătorește pe 9 martie. Această sărbătoare ortodoxă celebrează cei 40 de martiri (cunoscuți ca Mucenici). În același timp, 9 martie este ziua ce marchează începutul lucrărilor în agricultură.
Româncele pregătesc un desert tipic ce arată ca cifra 8 și are aceeași denumire: Mucenici. Evident este mai mult decât o coincidență că acest desert se pregătește în seara zilei de 8. Istoria mai spune și că Mucenicii reprezintă forma în care erau înmormântați martirii.
Există mai multe variațiuni ale acestui desert, în funcție de regiune: în Muntenia și Dobrogea, mucenicii sunt făcuți din făină și apă, sunt mult mai mici, se fierb în apă cu zahar și se servesc cu scorțișoară și nuci măcinate, ca pe o supă caldă și dulce.
Vă voi împărtăși versiunea moldovenească. “Mucenici Moldovenești” din aluat de cozonac, alt desert tradițional, dar în formă de 8.
Ingrediente
500 g făină
2-3 ouă de țară
100 ml grăsime (ulei vegetal sau untură – eu o prefer)
125 g zahăr
250 ml lapte
Coajă de lămâie și portocală, baton de vanilie
25 g drojdie
Mod de preparare
(1) Încâlziți laptele cu zahărul, coaja de lămâie și portocală și semințele din batonul de vanilie. Eu las și batonul pentru mai multă aromă și îl înlătur înainte de a folosi laptele. Cerneți făina într-un castron. Încălziți grăsimea. Laptele și grăsimea nu trebuie să fiarbă.
(2) Separați ouăle. Bateți albușul spumă.
(3) Faceți o gaură în mijlocul făinii. Adăugați drojdia și un pic de lapte cald. Amestecați ușor și lăsați să crească 10 minute. Adăugați albușul spumă, gălbenușurile, un pic de sare și frământați. Adăugați laptele, puțin câte puțin și frământați cu putere. La sfârșit adăugați grăsimea puțin câte puțin și frământați până toată cantitatea de grăsime este asimilată de aluat.
(4) Acoperiți vasul cu un prosop curat. lăsați să crească într-un loc călduros până când își dublează volumul.
(5) Pe o suprafață unsă cu ulei, lucrați câte o bucată de aluat pentru a forma ”8”. Puneți mucenicii pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și mai lăsați să crească 20 minute. Repetați procedura până terminați aluatul.
(6) Coaceți mucenicii la 180C până devin aurii. La sfârșit ungeți cu ou pe deasupra pentru a le da luciu, mai lăsați la cuptor 1-2 min. Lăsați să se răcească la temperatura camerei, pe un grătar pentru a nu se umezi partea de jos.
(7) Încălziți miere, ungeți mucenicii deasupra și presărați nucă măcinată.
Poftă bună!